Funderingar kring reseförsäkringar och sommarlängtan

Sköldpadda i havet

Nu längtar jag verkligen till sommaren! Då ska jag äntligen gå dykarkurserna. Eftersom jag gärna vill ta dykcertifikat i Sverige så har det inte känts så lockande att göra det under de kalla årstiderna. I dykkursen ingår ju att man ska göra riktiga utomhusdyk, och att göra det i de svenska vattnen under perioden oktober – maj känns inte så lockande för min del. Så därför har jag väntat och väntat och snart klarar jag inte att vänta mer på att det ska bli lite varmare i vattnet!

Ska man dyka under vintern i Sverige måste man ju ha torrdräkt och det är en hel vetenskap att dyka med torrdräkt har jag förstått. Man behöver gå speciella kurser för att få dyka med dessa dräkter.

Men snart är värmen tillbaka och då ska jag nog klara mig med vanlig våtdräkt även i Sverige! Undrar om man behöver skaffa någon extra försäkring när man ska dyka? Har luskat lite men inte kommit fram till något. Finns ju försäkringar för allt, i alla fall om man kollar på alltomforsakring.se. Hittade alla möjliga bra försäkringar jag inte visste fanns. Man kan  tex teckna en försäkring mot ID-stöld. Skulle kännas rätt tryggt att bli varnad om någon försöker sig på att ta lån eller köpa saker i ens namn. Började faktiskt fundera på om jag skulle skaffa ett sånt skydd. Men ska nog höra med försäkringsbolaget och se om det är något som ingår i min hemförsäkring, ibland kan det ju göra det.

När jag ringer dem ska jag samtidigt ta upp det här med dykningen och fråga om det behövs någon extra försäkring. Då tänker jag främst på olycksfallsförsäkring och liknande. Utrustningen behöver jag inte försäkra eftersom jag hyr den av dykskolan.

Ska man utomlands på dykresa är det nog väldigt viktigt att teckna en reseförsäkring ifall olyckan är framme. Annars kan det bli dyrbart om man skulle behöva vård. Reseförsäkringar skiljer sig ju en del åt mellan olika bolag, så det är nog bra att kolla upp vilken som är bäst lämpad för dykare innan man åker iväg.

Någon som verkligen måste vara bra försäkrad är de som jobbar med dykning! Har funderat lite och oftast tänker man ju på dykning som en hobby eller ett nöje. Men det finns ju faktiskt de som har det som arbete. Till exempel i militären. Läste en artikel på Försvarsmaktens webbsida om att de har utbildade dykare som inspekterar och reparerar fartyg och ubåtar under vatten. Låter ju självklart såhär i efterhand, men inget jag tänkt på innan jag läste artikeln.

De har också något som kallas för minröjare inom försvaret, låter helt livsfarligt i mina öron. Då dyker man ner, inspekterar minor och sen ska man ner och placera ut sprängämnen så att man kan spränga minan under kontrollerade former. Till saken hör ju att det finns många olika typer av minor och de moderna verkar kunna utlösas av ljud och vibrationer om jag förstått saken rätt. Helt galet.

Även utanför försvarsmakten finns det jobb för dykare. Bland annat anläggningsdykare. De är som byggnadsarbetare fast under vatten. Svetsar och borrar broar till exempel. Räddningsdykare som ska försöka rädda liv finns också i några av landets kommuner. Dessa är specialutbildade brandmän eller kustbevakare som gått kurser inom räddningsdyk. Dykare inom kustbevakningen jobbar dessutom med att bärga farliga ämnen tex, och inte bara med att rädda liv.

Jag tror att dykaryrket är väldigt varierat beroende på vad man jobbar med. Är man räddningsdykare så får man likt brandmän, akutpersonal och poliser vara beredd på det mesta medan man säkert har mer rutiner och tid för planering när det gäller anläggningsarbeten under ytan. Vilken typ av yrke man har avgör också hur mycket man faktiskt dyker i tjänsten, i många yrken handlar det säkert mestadels om att vara stand by och vänta på uppdrag. Kanske kan man inte ens jobba heltid med dykandet utan har andra arbetsuppgifter vid sidan av och dykningen som ett komplement.

Men visst verkar det allt lite spännande med dykarjobb? Inget jag visste så mycket om innan. Nu vet jag dock lite mer och ska absolut fortsätta lära mig mer även om det nog inte är något framtidsyrke för mig.