Naturdokumentärer

Späckhuggare

Jag tittar väldigt mycket på natur- och djurdokumentärer. Som ni säkert redan räknat ut med tanke på att bloggens ämne är dykning så är jag förstås extra intresserad av de dokumentärer som handlar om hav och vattenlevande djur.

Det är så spännande att få följa med ner under ytan. Ner till en värld som i mångt och mycket överträffar ens vildaste fantasier.

Jag berättade ju i förra inlägget om mitt besök på Aquaria och hur kul det var att få se alla underliga fiskar och vattenväxter. Tyvärr hade de ganska så lite information om de olika djuren, jag hade önskat betydligt mer djupgående information. Det är därför jag tycker det är så kul med dokumentärer, inte bara för att man får se alla fantastiska varelser under ytan, utan för att man också får veta en massa om dem som man inte skulle ha kunnat gissa sig till.

Det är också rätt fascinerande hur mycket forskarna ändå tycks veta om de olika vattendjuren. Inget djur verkar vara för litet eller obetydligt för att studera. Det gillar jag!

Nyligen såg jag en dokumentär som hette Black Fish. Till skillnad från de flesta andra djur- och naturdokumentärer jag brukar titta på handlade den här om späckhuggare i fångenskap. I handlingens centrum stod späckhuggaren Tilikum som varit inblandad i flera dödliga attacker, varav två mot tränare och en mot en besökare som tagit sig ner olovligt i bassängen.

I dokumentären får man veta vilka fruktansvärda förhållanden som späckhuggarna lever under på djurparker runt om i världen. Man får också veta hur dåligt djuren mår både fysiskt och psykiskt av fångenskapen och att guiderna på djurparkerna ljuger om saker och ting för besökarna. Till exempel ljög de om att späckhuggarna i fångenskap blev äldre än de vilda.

Men förutom allt detta hemska så fick man också lära sig en del om späckhuggarna och hur de lever i det fria. Bland annat så håller de i ihop som familj livet ut. De är också väldigt smarta och använder sig av strategier för att skydda honor med kalvar.

Fast är man intresserad späckhuggare finns det bättre dokumentärer än black fish att titta på. Denna fokuserade som sagt främst på de usla förhållanden som råder på djurparker och hur man av vinstintresse negligerar tränarnas säkerhet och djurens välmående för att hålla späckhuggarshower.

På youtube finns flera andra intressanta filmer om späckhuggare, så kika där om du är intresserad!