Dykcertifikat

certifikatI dag tänkte jag berätta lite kort om vad det innebär att ta dykcertifikat för er som inte är så insatta i dykning. Det kan även vara bra för mig själv att reda ut lite fakta eftersom jag just fått möjlighet att lära mig dykning och inte är så insatt själv i hur det fungerar.

Det jag i alla fall vet helt säkert, det är att man behöver ha ett dykcertifikat för att få dyka. Det behöver man kunna visa upp om man ska hyra dykutrustning, fylla på tuber eller delta i någon dykaktivitet.

Det finns flera olika typer av certifikat som ger en olika typer av behörighet, ungefär som med körkort.

Jag ska ta ett certifikat som heter PADI Open Water och då blir man behörig att dyka ner till 18 meters djup. Vill man dyka ännu djupare får man gå en eller flera tilläggskurser. Samma sak gäller om man vill dyka nattetid, inne i vrak med mera.

Som jag förstått det så får man inte dyka ensam med ett Open Water-certifikat, men det kan jag ha missförstått. Jag tror hur som helst att det bästa är att dyka tillsammans med någon oavsett om man får dyka själv eller inte. Skulle det bli något problem kan den andre hjälpa till eller skaffa hjälp.

grottdykning

Jag tror jag kommer få mer information om vad man får för dykbehörighet när jag gått kursen. Sen får jag väl komplettera med någon tilläggskurs om det behövs. Det här med nattdykning tycker jag ju låter väldigt spännande, så vi får se om jag får göra det eller om jag behöver en kurs till.

I utbildningen Padi Open Water ingår teorilektioner, uppgifter och prov samt dyk i bassäng och utomhus. Tror man ska göra fyra utomhusdyk under kursen. Jag undrar hur det går till nu när det är vinter? Själv är jag inte det minsta sugen på att dyka i det iskalla vattnet så jag får nog vänta till våren/sommaren innan jag tar kursen tyvärr.