Dykarspråk och ekonomi – jag har börjat spara pengar

Dykare gör tecken

Hm. I dag har jag kikat lite på hur man ska kommunicera med varandra när man är ute och dyker. Man ska ju använda olika tecken för att signalera till varandra. Problemet är bara att en del tecken känns ologiska. Jag hade ju till exempel velat använda tummen upp för OK och tummen ner för NEJ. Men tummen upp betyder att man ska stiga uppåt och tummen ner betyder att man ska sjunka.

Jag antar att man lär sig signalerna rätt snabbt? Det kan ju inte bara vara jag som brukar använda tummen upp och tummen ner för ja och nej.

Ska fråga en vän om hon kan öva lite dyktecken med mig i alla fall så att jag har koll på alla signaler när kursen väl startar och så att jag inte gör bort mig med tummen upp 🙂

Har öppnat ett sparkonto där jag ska spara undan pengar varje månad till min nya hobby! För pengarna ska jag köpa alltifrån dykutrustning till resor och kurser. Just nu har jag som sagt bara ett vanligt sparkonto, och där får man i nuläget ingen ränta alls. Lite avkastning på sparpengarna vore ju inte alls dumt så jag har forskat lite för att hitta andra sparformer. På dittsparande.se läste jag till exempel om kapitalförsäkring och blev lite nyfiken, så jag kanske byter till någon annan sparform längre fram för att få pengarna att växa snabbare. Tyvärr är ju ingen sparform lika trygg som ett vanligt sparkonto, men lite risker får man kanske ta?

Att ha pengarna på ett vanligt sparkonto är som sagt tryggt. I alla fall om banken man är kund hos omfattas av den statliga insättningsgarantin, gör banken inte det kan man förlora alla sina sparpengar om banken går i konkurs. Skrämmande. Jag är i alla fall kund hos storbanken Nordea så mina sparpengar är i tryggt förvar. Men men, nu ska jag inte tråka ut er med ekonomi!

Just nu längtar jag verkligen till min dykarkurs. Det pirrar lite i magen och för varje dag som går blir jag lite mer nervös för att jag inte ska klara proven. Skulle vara så skönt att komma igång, då tror jag nervositeten skulle släppa lite.

Började tjuvkika lite på youtube på vad man ska klara efter en PADI Open Water kurs. Tänkte att det skulle lugna nerverna lite. Det var ett stort misstag, det blev tvärtom efter att jag kollat på en video med 20 grejer man måste klara av. Bland annat ska man klara att ta av masken under vatten och rengöra den. Man ska också klara att växla mellan snorkeln och regulatorn (tror den grejen man andas via lufttuberna heter så), både ovan och under vatten. Man ska även kunna ta av hela dykvästen och sätta på den igen, även detta ska man klara att göra både ovan och under ytan. Vad har jag gett mig in på?

Min enda förhoppning är att det är enklare i verkligheten än vad det såg ut på youtubevideon. Fick nästan panik när jag såg dykaren göra vissa av momenten.

Jag tycker det är bra att det inte räcker med att göra några dyk i bassäng för att få sitt certifikat. Kan nog vara nyttigt att ha provat på i verkligheten också, särskilt om man vill dyka i Sverige där det är ganska mörkt i vattnet och inte upplyst som i en simbassäng med kristallklart vatten och ljust kakel. Däremot är jag väldigt glad att det är just i en ljus och klar simbassäng som man ska öva i! Allt annat hade varit ganska skrämmande för mig.

Appropå skrämmande så måste jag berätta om en obehaglig dokumentär om grottdykare som jag såg häromdagen. Det får dock bli en annan dag, måste kila nu. Ska på födelsedagsmiddag hos en kär vän. Men se det som en cliff hanger eller vad det nu kallas 🙂