Mars Makalös – vrakdykning

vrakdykning

I förra inlägget skrev jag om dykare som utforskar grottor. I dag tänkte jag istället fokusera på två dokumentärer om vrakdykning. Den ena dokumentären handlade om det svenska militärskeppet Mars Makalös och den andra om Titanic. Jag börjar med Mars Makalös.

Dokumentären om Mars Makalös visades i SVT-programmet Vetenskapens Värld. Där berättades historien om skeppets öde och hur det gick till när ett gäng vrakletare äntligen fann det eftersökta skeppet 2011. I dokumentären fick man också följa med ner till botten och se när de utforskade vraket och bärgade delar från det. Bland annat tog man upp en del av en kanon och några mynt man hittat.

Skeppet byggdes på 1500-talet och förliste år 1564 under ett slag i det nordiska sjuårskriget. Det var tydligen ett väldigt speciellt skepp. För första gången hade man byggt ett skepp som var gjort för att bekämpa fienden på avstånd med hjälp av kanoner om jag förstått det hela rätt. Men det blev ingen framgång för Mars Makalös som gick under efter en explosion.

I dokumentären fick man se hur vrakdykarna utforskade resterna med hjälp av specialbyggda ljusramper och man fick se hur de med avancerad teknik kunde skapa 3d kopior av skeppet. Det var väldigt intressant. På 73 meters djup i Östersjön ligger vraket.

Titanic ligger betydligt djupare ner under ytan (ca 3800 meter), så där utforskade de vraket med miniubåtar och undervattensrobotar. Även denna dokumentär var mycket intressant att se även om man redan vet hela historien om skeppet vid det här laget. Det var extra intressant att se djurlivet där nere, hur vraket var angripet av bakterier och vilka saker som fortfarande var intakta. Bland annat fanns det helt porslin och några hela glasrutor, de såg säkert likadana ut som när skeppet sjönk 1912.

Till skillnad från Mars Makalös som ännu är i gott skick hundratals år efter förlisningen så förväntas Titanic bara finnas kvar i ungefär 50 år till, sen har havet och dess organismer och djurliv brutit ner skeppet till oigenkännlighet.

En intressant skillnad mellan expeditionen som utforskade Mars Makalös och den som man fick följa i dokumentären om Titanic är att man verkar ha varit mer intresserad av att bärga saker från Mars Makalös än Titanic. I dokumentären om Titanic fick jag nästan känslan av att man från expeditionens sida ville göra så lite avtryck som möjligt på skeppet, medan dykarna på Mars Makalös tog upp både mynt, kanoner och skeppsvirke.

Nu har jag läst på lite och såhär i efterhand har jag förstått att det finns ett bolag som har ensamrätt på att bärga föremål från Titanic och att det tagits upp hundratals föremål från vraket sen man hittade det 1985. Kanske var det därför de inte tog upp något från vraket i dokumentären jag såg? Hur som helst känns det sorgligt att en del respekterar och försöker bevara vrakplatserna medan andra bärgar föremål som de säljer ut till högstbjudande.

Jag undrar om det finns någon policy kring hur man ska gå till väga när det gäller vrakdykning. Själv tycker jag nog att man ska försöka låta det vara så orört som möjligt. Man kan ju ta prover och göra avgjutningar, men jag tycker nog inte man ska ta upp saker från vrak. Speciellt inte om man inte kan lägga tillbaka dem som de låg när man är klar med analyser och annat.